FOTO: Božídarské rašeliniště je největší v Krušných horách. Najdete tu vzácné druhy rostlin a živočichů
5x foto: Redakce
Výlety

Krušné hory - Národní přírodní rezervace na Karlovarsku, Božídarské rašeliniště, je největší v celých Krušných horách. Má rozlohu 929,5 ha. Leží v nadmořské výšce 940 – 1115 metrů. Rašelina se tu těžila až do druhé světové války.

Od roku 1977 přes rašeliniště vede 3,2 km dlouhá naučná stezka s 12ti zastávkami. Převážná část stezky vede po povalových chodnících, které zajišťují bezpečnost turistů, ale i rašeliniště a vzácných druhů živočichů a rostlin. Nejvyšším bodem chráněného území je Božídarský špičák.

Zastávky na naučné stezce Božídarské rašeliniště:
1. Boží Dar
2. Horské louky.
3. Geologie a přírodní poměry
4. Rýžování cínovce
5. Bříza zakrslá
6. těžba rašeliny
7. Živočichové
8. Rostliny
9. Profil rašeliništěm
10. Borovice kleč
11. Lesní porosty
12. Kam jít dál?

Na poslední zastávce naučné stezky Božídarské rašeliniště se můžete napojit na další, velmi oblíbenou naučnou stezku, a to Blatenský příkop. 13 kilometrů dlouhý vodní kanál z roku 1540 byl nedávno obnoven za účelem odvádění povrchových vod stékajících z rašeliniště.

Foto

0411raseliniste2

0411raseliniste3

0411raseliniste4

0411raseliniste1

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru