Tady nasajete tu pravou lázeňskou atmosféru! Vydejte se po stopách skřítků do muzea slavné minerálky
Mattoni Muzeum zahajuje svou čtvrtou sezónu a chystá novinky. Foto: KMV
Výlety

Karlovy Vary - Mattoni Muzeum v Kyselce se po zimní pauze od dubna opět otevírá svým návštěvníkům. Originálně zpracovanou expozici mapující počátky slavné firmy Heinricha Mattoniho vidělo od otevření muzea více než 22 000 návštěvníků. V letošní čtvrté sezóně chystá muzeum už třetí tematickou výstavu, tentokrát na motivy lázeňství v Kyselce v polovině 19. století.

Muzeum stáčení minerální vody Mattoni se nachází v obci Kyselka nedaleko Karlových Varů v malebném lesnatém údolí řeky Ohře. Od jeho otevření v roce 2016 si vhled do historie jedné z nejznámějších českých značek nenechalo ujít více než 22 000 návštěvníků. Největší zájem muzeum zaznamenalo v roce 2017, kdy vystavovalo kostýmy ze seriálu České televize Já, Mattoni.

„Lidé se k nám rádi vrací. Často přijedou, protože jsou zvědaví na stálou expozici a ještě ten samý rok si udělají výlet znovu, aby viděli i sezónní výstavu. Návštěvníci bývají nadšení výtvarným zpracováním celé expozice i tím, že se v muzeu nachází řada interaktivních předmětů. Ty nejvíce oceňují děti,“ popisuje dojmy návštěvníků Eva Novotná, která v muzeu pracuje od jeho založení.

Stálá expozice muzea nabízí řadu historických dokumentů a dobových reálií, jako jsou fotografie, certifikáty ochranných známek, obchodní korespondence, mapy, projekty realizovaných i nerealizovaných staveb či historické lahve. Mezi vzácné předměty patří například dvoudílná rukopisná historická kniha o rodině Mattoni.

V muzeu se nachází i historický trezor firmy Mattoni AG nebo originál litinové orlice, původně umístěné na jedné z budov lázní, která se kdysi po pádu rozbila na cca 15 kusů a pro muzeum byla opravena odborným pasířem. Kopie orlice bude umístěna zpět na nedalekou vilu Vilemína, jejíž střecha byla začátkem roku kompletně zrestaurována. Stálá expozice je veřejnosti otevřena od 2. dubna do 31. října.

Na konec června se chystá otevření sezónní výstavy, která návštěvníky seznámí s lázeňstvím v polovině 19. století na Karlovarsku, kdy společně s Mattoniho firmou zažívaly rozmach i místní lázně. Ty dnes znovu ožívají a nabízí výletníkům řadu jedinečných zážitků. Výstava s názvem Švihák lázeňský bude veřejnosti otevřena od 25. června do konce října.

Mattoniho stezka Po stopách skřítků

Tu správnou lázeňskou atmosféru mohou návštěvníci Kyselky prožít nejen v Mattoni Muzeu, ale také na procházce po bývalých promenádních cestách, na které je zavede 3,6 kilometru dlouhá Mattoniho stezka “Po stopách skřítků“. Stezka provádí téměř zaniklými odpočinkovými místy, jako jsou vyhlídky, parky nebo altány, a podává podrobnější informace o přilehlých stavbách. Příběhy se skřítky, kteří celou stezkou provázejí na informačních tabulích, jsou sestavené z vyprávění pamětníků i pracovníků Mattoni Muzea. U něj se také nachází poslední šestnácté zastavení stezky.

MATTONI MUZEUM – OTVÍRACÍ DOBA
Od 1. 4. do 31. 10. denně od 9–17 hodin, pondělí zavřeno. Poslední prohlídka v 16 h

ADRESA:
Kyselka č. p. 64,
Löschner, 362 72 Kyselka
GPS: 50.2626633N, 13.0045736E

TELEFON:
+420 602 522 615

E-MAIL:
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

CENY VSTUPNÉHO

  • Základní vstupné (1 osoba starší 15 let) 80 Kč
  • Rodinná vstupenka (2 dospělí, 1-3 děti) 200 Kč
  • Skupinová vstupenka (10 a více osob bez rozdílu věku) 50 Kč/osoba
  • Zvýhodněné vstupné (osoby nad 65 let a děti do 15 let) 60 Kč/osob
  • Školní skupiny 40 Kč/osoba
  • Děti do dvou let zdarma

Nutnost rezervace pouze pro skupiny nad 15 osob.

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru