Víte, že v našem kraji najdete orloj? A stylově ho zdobí motivy chmele
Orloj v Žatci. Foto: Olga Markuzziová
Výlety

Žatec - Víte, že i v našem kraji můžete spatřit orloj? V městě Žatec ho vybudovali před devíti lety na oslavu sklizně chmele. Orloj těší nejen kolemjdoucí a ukazuje jim aktuální, či díky zvěrokruhu i astronomický čas, ale je součástí turistické atrakce Chrámu chmele a piva.

Nachází se přímo nad vchodem do Chrámu chmele a piva. Vytvořil jej pražský umělecký kovář Petr Podzemský, na podnět žateckého architekta Jiřího Vaníčka.

Orloj je vyroben z ocelové konstrukce potažené měděným reliéfem, je velký 4 x 7 metrů, postavy na něm oslavují dočesnou a pohyblivé postavy si připíjejí pivem. Pod jejich nohami je pivařské peklo s kostlivci a nápisem Memento Lupuli Saczensi Cerevisiae, tedy Pamatuj piva z žateckého chmele. Nad hlavami mají pivařské nebe, jemuž vévodí sud s pivem a postavou s půllitrem v ruce a korunou z chmelového štoku. Okolo hodinových ručiček je zvěrokruh.

Každou celou hodinu uslyšíte klinkat zvonek a uvidíte kostlivce. Neuvidíte zde pohybující se apoštoly jako na orloji na Staroměstském náměstí, ale za dveřmi studně se vyjeví mariášové karty. Na nich namísto chmelových lístků uvidíte chmelové šišky.

Žatecký orloj je třetím největším orlojem v naší republice. Najdete jej v uličce vedoucí z náměstí Prokopa Velkého na náměstí Prokopa Malého v Žatci.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru